Tudta-e?

… hogy minden időpillanatban a nők 50 %-a (minden második nő) szenved valamilyen hüvelyi fertőzésben, és hogy a nők 99 %-a életében legalább egyszer elkap valamilyen hüvelyi fertőzést.

Még több hasznos információ
Kérdése van?
egészség garancia magyar formatervezési díj gyogyseged Facebook	feminashop aranyhajo-patika PatikaLibra Debranet Emag

Égő, viszkető érzés

 

A folyást kísérő tünetek, az égő viszketés érzése a hüvelyben (vagina), vagy a külső nemi szerven (vulva), a fájdalom közösülés során, a vizelési fájdalom, az esetleges gyógyszeres kezelés (antibiotikumok, hormonok), a kísérő betegségek (diabetes), továbbá a szexuális és higiénés szokások, a hüvelyfolyás fokozódása, színének és sűrűségének megváltozása halszagú vagy kellemetlen illattal, hüvely és a vulva kiterjedt gyulladását kísérő bőrpír, duzzanat és berepedések alapján gyakran nagy biztonsággal felállítható a diagnózis a hüvelyi fertőzésről.

A váladékozás mellett a beteg olyan viszketést, égő fájdalmat tapasztalhat, mely ráterjedhet a szeméremtestre (vulvovaginitis), gátra és a végbélnyílásra is.

Súlyos esetekben még a járás által keltett gyenge nyomás is égő érzetet kelt.

 

Kiváltó okok

A kellemetlen, égő, viszkető, fájdalommal járó tünet, a hüvelyfolyás hátterében általában a hüvelyben kialakuló baktérium-, vagy gombafertőzés áll.

Enyhe viszkető érzést és szemölcsök megjelenését a nemi szerv területén kívül, vagy akár a hüvelyen belül, illetve a méhszájon a humán papilloma vírus (HPV) okozhatja, amit "fügeszemölcsnek" is neveznek. A fertőzés közösülés útján terjed.

 

A viszkető, égő érzés formájában jelentkező problémáért nem minden esetben az uszoda, a szauna vagy a partner okolható.

A megbetegedésről a nőgyógyászok álláspontja a következő: sok fertőzés nemi érintkezés útján terjed. Az összefüggést azonban gyakran nem lehet egyértelműen megállapítani, mert a lappangási idő akár néhány hét is lehet.

 

A hüvely természetes közege savas pH-értékű. Ez megakadályozza a jelenlévő baktériumok gátlástalan elszaporodását és az új baktériumok megtelepedését, és így véd a fertőzésekkel szemben. Az egészséges hüvelyflóra felborulása azonban kedvez a betegségek kialakulásának.

 

A fertőzések számának növekedése a szakemberek szerint összefügg azokkal a tényezőkkel, amelyek a hüvely természetes védőrendszerét károsítják. Ilyenek pl. a túlzott tisztálkodás, táplálkozási hibák (túl sok cukor), klóros vízben való fürdés, a nedves fürdőruha testen hagyása, a szervezet immunrendszerének legyengülése, környezeti ártalmak, allergiák, stressz. A sperma szintén csökkentheti a hüvely egészséges savasságát akár nyolc órára is, mivel lúgos pH-értékű.

A hüvelyflóra egyensúlyát az antibiotikumok, illetve a hormonális változások is felboríthatják.

 

Óvakodjunk azonban a felesleges pániktól!

Elsőként mindig érdemes tisztázni, milyen fertőzésről van szó, a panaszok oka ugyanis gyakran teljesen természetes és ártalmatlan. Egy kis folyás például nem biztos, hogy fertőzésre utal. Amennyiben betegséget diagnosztizálnak, modern módszerek segítségével általában gyorsan és biztosan gyógyítható.

Ha tehát a folyáshoz viszkető, égő érzés vagy egyéb tünetek társulnak, minden esetben érdemes minél hamarabb felkeresni az orvost!

A kezeletlen fertőzésnek súlyos és gyakran visszafordíthatatlan következményei lehetnek.

 

Kezelés, megelőzés

 

  • Főzze ki a kórokozót! Az alsónemű kifőzése vagy 24 órára fertőtlenítőbe történő áztatása elöli a kórokozókat. Ha nem biztos a hatásban, egy ideig ki is vasalhatja a kényesebb területen hordott ruhaneműit. Még hatásosabb, ha a párjáét sem felejti ki.

  • Ne használjon hintőport! Ugyanis a keményítő tökéletes táptalaj a gombák növekedéséhez, a legtöbb testápoló púder pedig sok keményítőt tartalmaz.

  • Közösülés előtt és után is mosakodjon meg tejsavas intimszappannal! Ha mindketten ügyelnek a higiénére, kisebb lesz a fertőzés esélye!

  • Csak pamuttampont és -betétet használjon! Az alsóneműje és a nadrágja is természetes anyagú legyen, mert a műszálas nem jól szellőzik, s jó fészket teremt a kórokozóknak.

  • Próbálja helyreállítani a normális baktériumflórát tejsavas hüvelyöblítéssel (irigálással) és tejsavbaktérium-készítménnyel.

 

 

Tel: +36 20-392 5656
E-mail: info@ladypharma.hu