Tudta-e?

....hogy a Ladypharma Clean-in intimzuhany kapszula nélkül is használható vaginálisan és análisan is

Még több hasznos információ
Kérdése van?
egészség garancia magyar formatervezési díj gyogyseged Facebook	feminashop aranyhajo-patika PatikaLibra Debranet Emag

Hüvelygyulladás

(más néven: vaginitis, colpitis)

 

A hüvely gyulladása a női szervezet leggyakoribb betegsége. Élete során minden nőnek többször is számolnia kell a hüvely gyulladásával. A hüvely nem passzív szerv, érzékeny mikrobiológiai egyensúly gondoskodik az antimikrobás védelméről, mely nagyrészt a Döderlein-féle tejsavbacilusoknak köszönhető. Ezek a mikrobák a hüvelyhámban tejsavat állítanak elő, miközben hidrogén-peroxidot szabadítanak fel. A hüvely savas vegyhatása (pH 3,9-4,2), valamint az erős antimikrobás hatással bíró hidrogén-peroxid gondoskodik a kórokozók elleni védelemről.

 

A hüvelygyulladás kiváltó okai

A hüvelygyulladást, hüvelyfertőzést legtöbbször a hüvelyben elszaporodó mikroorganizmusok: baktériumok (pl. Chlamidya), gombák, egysejtűek vagy protozoonok (pl. Trichomonas-fajok), vírusok (pl. herpesz, HPV) okozzák.

Az akut hüvelygyulladás általában felfázás, antibiotikum-szedés, vagy fertőzött fürdővíz, WC használat kapcsán alakul ki. A fertőzés terjedhet szexuális úton is.

Mosószer-, kozmetikum- és óvszer-túlérzékenység, vagy cukorbetegség is provokálhat hüvelygyulladást!
A menopauza életkorában lévő hölgyek esetében kifejlődhet ún. atrófiás vaginitis is, melyet nem fertőzések, hanem hormonális változások idéznek elő.

 

Az állandósuló hüvelygyulladásnak jellemzően két oka van:

(1) Nem állítják helyre az antibiotikus kezelés után a normális tejsavbacilus flórát, amely megvédi a hüvelyt a további fertőzésektől. Így a hüvely tartósan védtelen.

(2) Nem vizsgálták meg a férfi partnert, jóllehet egy nála fennálló prosztata-gyulladás az ok.

 

A hüvelygyulladás tünetei

 • Viszketés érzése a hüvelyben (vagina) vagy a külső nemi szerven (vulva)

 • A hüvelyfolyás fokozódása, színének és sűrűségének megváltozása, hüvelyfolyás tiszta szürke vagy sárgászöld váladékkal, halszagú vagy kellemetlen illattal

 • Vizelési fájdalom

 • Fájdalom közösülés során

 

Mi a teendő, ha hüvelygyulladásra gyanakszik

 • Menjen el orvosához! (A késlekedés fokozza a szövődményveszélyt!)

 • Kerülje az érintett terület felsértését (kaparás, vakarás)!

 • Szedje a gyógyszereket az orvos által előírt mennyiségben és időtartamban még akkor is, ha a tünetek néhány napon belül megszűnnek!

 • Kezeltesse szexuális partnerét is, mert ellenkező esetben újra megfertőződhet!

 • Tartózkodjon a nemi élettől a kezelés időtartama alatt!

 • A kezelés kiegészítéseként a gyógyulás gyorsítása érdekében és a kezelés végén a hüvelyflóra visszaállítására használjon tejsavas hüvelyöblítést és tejsavbacilusokat tartalmazó készítményt.

 

Megelőzés

 • Mossa meg a napi tisztálkodás során a nemi szerveket is! Lágy, illatmentes szappant használjon.

 • Kerülje a spermicid szerek használatát, ha érzékeny rájuk!

 • Viseljen laza szabású alsóneműt, nadrágot, melyek a bőr szellőzését biztosító anyagból készülnek!

 • A menstruáció alatt ne használja hosszabb időn keresztül ugyanazt az egészségügyi betétet! Sose felejtse el ellenőrizni, hogy kivette-e az utolsó tampont!

 • A normál baktériumflóra (Döderlein-flóra) és a savas PH visszaállítására és fenntartására használjon tejsavas hüvelyöblítést és tejsavbacilusokat tartalmazó készítményeket.

 

A hüvelygyulladás kezelése

Fontos a megbízható, monogám partnerkapcsolat. Banális fertőzések esetén kerülni kell a széles spektrumú antibiotikumok adását. Ha ez nem lehetséges, a kezelést követően a tejsavbacilusokat pótolni kell.

Minél elhúzódóbb lefolyású a hüvelygyulladás, annál kevésbé hat rá az antibiotikum. A megfelelő eredmények elérése érdekében olyan módszereket kell alkalmazni a hüvelyi pH-egyensúly helyi védelme és regenerációja mellett, amelyek a szervezet egészére, így az immunrendszerre is kedvező hatást gyakorolnak!

 

A hüvelygyulladás tartósan gyógyítható. Sok esetben azonban idültté, "terápia-rezisztenssé", vissza-visszatérővé válhat. Ilyenkor általában megállapítható, hogy elmaradt a normál flóra helyreállítása, illetve a férfipartner vizsgálata és hatékony kezelése. A hüvelyregenerációt és a megelőzést segítik a tejsavbaktérium-tartalmú kúpok és a tejsavas irrigálás.

 

A megfelelő gyógymódról és a kiegészítő kezelésről minden esetben konzultáljon nőgyógyásszal!

 

 

 

Tel: +36 20-392 5656
E-mail: info@ladypharma.hu