Tudta-e?

...hogy a ladypharma intimzuhany kapszulák nélkül is használható?

Még több hasznos információ
Kérdése van?
egészség garancia magyar formatervezési díj gyogyseged Facebook	feminashop aranyhajo-patika PatikaLibra Debranet Emag

Hüvelyi gombás fertőzés

(Candida, vaginitis, candidosis)

 

A hüvelyi gombafertőzésre (candidosis-candidiasis, Candida-vulvovaginitis) jellemző a hüvely és a vulva (külső nemi szerv) kínzó, égő, viszkető érzése, a folyás, a fájdalmas és gyakori vizelés, a hüvely és a vulva kiterjedt gyulladása, a szürkés-fehér túrós vagy kenőcsszerű szagtalan váladék, súlyosabb esetben a vulva bőrének berepedezése ekcémaszerű elváltozásokkal.

 

Klinikailag heveny és krónikus kiújuló formája különíthető el. Krónikus kiújuló fertőzésről beszélünk, ha a megelőző egy év során legalább négy, laboratóriumi módszerrel is igazolt fertőzés fordult elő.

 

A kórképet a parazita sarjadzógombák idézik elő, amelyek főleg a vastagbélben és a végbélben találhatók. A nők mintegy 20%-a tünetmentes. A gomba szaporodása az ösztrogénszinttől függ, ezért kislányokban, illetve menopauza után ritka, viszont emelkedett ösztrogénszinttel járó állapotokban gyakoribb. A terhesség hajlamosít a hüvelyi gombafertőzésre. Fertőzés azonban a hordozók csupán 40-60%-ában alakul ki. A nők 75%-ának van életében legalább egy gombás fertőzése, mely 40-50%-ban legalább egyszer megismétlődik, míg 5%-ra tehető a krónikus, visszatérő formában szenvedők aránya.

A gombás fertőzés kiváltó okai

Több elmélet létezik arra nézve, mi okozhatja a gombafertőzés kiújulását:

 • Hormonháztartás-változás: a probléma gyakrabban jelentkezhet terhesség alatt, fogamzásgátló szerek szedése mellett, vagy a menstruációt közvetlenül megelőző napokon.

 • Legyengült immunrendszer

 • Allergiás reakció

 

A sarjadzógombák okozta fertőzés érinti a hüvelyt és a külső nemi szerveket, emiatt orvosi nyelven vulvovaginalis candidosisnak (VVC) nevezik. A fertőzés hátterében leggyakrabban a Candida albicans, egy kisebb hányadban pedig az ún. non-albicans Candida törzsek állnak.

 

Ezek a gombafajok tehát a hüvelyben is előfordulnak, mint az élettani flóra tagjai. Ilyenkor panaszok nincsenek, a klinikai vizsgálat során a nemi szervek alsó szakaszán gyulladásos jelek nem észlelhetők, viszont laboratóriumi vizsgálattal a gomba alacsony csíraszámban kimutatható. Fertőzés az ilyen esetekben nem alakul ki a szervezet védekező mechanizmusainak köszönhetően.

 

A sarjadzógombák a normális bélflóra tagjai, a táplálkozással jutnak a szervezetbe.

A szeméremtestre, a gátra és a hüvelybe elsősorban a végbél felől történő szennyezéssel kerülnek. Amennyiben a sarjadzógombák jelenlétéhez gyulladásos tünetek társulnak, fertőzésről (VVC) beszélünk. A tünetekkel járó fertőzést mai ismereteink szerint minden esetben a sarjadzógombák tünetmentes jelenléte előzi meg. A kialakult klinikai tünetek változatos képet mutatnak. Feltételezhető, hogy a gombák által termelt enzimek, a hámsejtek hártyáját károsítva jutnak a mélyebben fekvő sejtekhez. A gombák behatolására és elszaporodására a hüvelyhám gyulladásos reakcióval válaszol, melyet vérbőség és a sejtek fokozott leválása kísér.

 

Gyakrabban fordul elő fertőzés szintetikus anyagból készült fehérnemű, valamint szűk farmer, illetve harisnyanadrág viselése esetén.

 

A gombás fertőzés tünetei

 • A leggyakoribb és a legjellegzetesebb a hüvely környékén hirtelen jelentkező viszketés.

 • Időnként vagy rendszeresen sűrű, fehér, túrós vagy aludttejhez hasonló, szagtalan hüvelyváladék jelentkezik. A hüvelyváladék mennyisége és minősége is megváltozhat.

 • Ezen kívül előfordulhat még: kellemetlen érzés a hüvelyben, szeméremtesti égés, közösülési fájdalom és nehézség, vizelési panaszok.

 • A húgycsőnyílás közelsége miatt gyakran fordul elő egyidejűleg hólyaghurut is, amely gyakori vizelési ingerrel járhat együtt.

Kezelés

A betegség kezeléséhez általában gyógyszeres segítség szükséges, az antibakteriális mosakodószerek nem alkalmasak a fertőzés legyőzéséhez.

 

 • Helyi kezelés - gombaellenes hatóanyagú hüvelykúppal, esetleg kiegészítve a környékére alkalmazott gombaellenes krémmel vagy kenőccsel;

 • Szisztémás (belső alkalmazású, orális) kezelés - gombaellenes hatóanyagú tabletta vagy kapszula formájában. Ez különösen fontos visszatérő fertőzés esetén.

A gyógyulást segíti, gyorsítja a gyógyszer felhelyezése előtt a váladék, lepedék minél tökéletesebb eltávolítása. Erre a legalkalmasabb a tejsavas irrigálás.

A gomba kikezelése türelemjáték, amely adott esetben a pár mindkét tagjától nagy önfegyelmet követel.

Megelőzés

A hüvely gombás megbetegedését két tényező együttes megléte okozza: a fertőző gombák jelenléte, és szervezetünk fogékonnyá válása kell ahhoz, hogy kellemetlen tünetekkel együtt járó megbetegedés jöjjön létre. Mivel gombák kisebb mennyiségben szervezetünkben egészséges állapotban is jelen vannak, a cél a gombák elszaporodásának megakadályozása, amihez szervezetünk ellenálló képességét kell növelni, és elkerülni mindazokat a tényezőket, amelyek a gombák szaporodásának kedveznek. Ez igen nehéz feladat, hiszen ezen tényezők egy részére (pszichikai megterhelés, stressz, betegségek) nincs befolyásunk. Mindazonáltal van néhány dolog, amit szem előtt tartva mi is tehetünk a hüvely egészségének megőrzéséért:

 

 • Táplálkozás:
  Mivel a szénhidrátok, közülük különösen a cukor a gombák számára igen fontos tápanyagot jelentenek, ezért csökkenteni kell a cukortartalmú ételek fogyasztását, helyette növelhetjük a keményítőtartalmú élelmiszerek szerepét az étkezésünkben. Más szempontok (túlsúly csökkentése, hasznos tápanyagok, vitamintartalom, stb.) mellett a gombás fertőzés elkerülése érdekében is érdemes kerülni a magas cukortartalmú csokoládé, sütemények, torták, cukros üdítők, édesített gyümölcskészítmények fogyasztását. A zöldségfélék, gyümölcsök, főzelékek egészségesek, és nem nyújtanak táptalajt a gombáknak. Az alkohol több szempontból is kerülendő, hiszen egyrészt magas cukortartalma miatt kedvező táptalajt nyújtanak a gombáknak, másrészt legyengíti a szervezet védelmi rendszerét.

 • Öltözködés:
  Ne hordjunk műszálas alsóneműt, és tartózkodjunk a műanyag fóliával ellátott egészségügyi és tisztasági betétektől. Ezek - ugyanúgy, mint a nylon harisnyanadrágok, nadrágok - meleg és nedves klímát teremtenek, melyekben a gombák igen gyorsan szaporodásnak indulnak. A mai szűk nadrágos divat, a szoros fehérnemű sajnos nem kedvez a gombák elleni védekezésnek, tanácsos lenne minél többször laza, jól szellőző ruházatot viselni. A strandruházat is fontos: a fürdés után tanácsos száraz, lehetőleg pamutruházatra (például sortra) cserélni a vizes fürdőruhát, mert a meleg, nedves műszálas anyag alatt hamarabb elszaporodhatnak a gombák.

 • Intim higiénia:
  A gombákra érzékeny nőknek nem javasolt az illatosított szappanok, vagy fürdőadalékok használata. Az ilyen adalékok károsíthatják a bőr savas védőköpenyét, amely normális körülmények között véd a kórokozók, így a gombák ellen.
  Ugyanezen ok miatt kerülendők az intim spray-k és dezodorált intimbetétek. Ugyanúgy, mint a bőr gombás megbetegedéseinél, a hüvelygombánál is elmondható, hogy nem csak a túl kevés, de a túlzott higiénia is káros lehet. A különféle parfümadalékok, valamint a túl gyakori mosakodás, fürdés illetve az indokolatlan hüvelyöblítés megzavarhatja a hüvely nyálkahártyájának védekező mechanizmusát, mely így könnyen sebezhető célpontjává válhat a fertőzéseknek.
  A WC használatánál arra figyeljünk, hogy elölről hátrafelé, tehát a hüvelynyílástól a végbélnyílás irányában tisztítsuk meg magunkat, ezáltal elkerülve, hogy a bélben előforduló gombák a hüvelybe kerüljenek.

 

 

Tel: +36 20-392 5656
E-mail: info@ladypharma.hu