Tudta-e?

… hogy ha a család több tagja is használ intimzuhanyt,  a fertőzések elkerülése érdekében és higiéniai okokból soha ne használják egymás eszközét! Ugyanígy nem ajánlatos ugyanazt az eszközt használni a hüvely és a popsi öblítéséhez. A Clean-in IntimZuhanynál ezt külön kezelőfej vásárlási lehetőséggel, és színes jelölő gyűrűk alkalmazásával segítjük.

Még több hasznos információ
Kérdése van?
egészség garancia magyar formatervezési díj gyogyseged Facebook	feminashop aranyhajo-patika PatikaLibra Debranet Emag

Hüvelyfolyás

 

Kis mennyiségű hüvelyfolyás általában normális jelenség. A váladék főként a méhnyakban, kisebb részben a hüvelyben termelődő váladékból (nyák) áll. A váladék rendszerint híg és tiszta, tejfehér, vagy sárgás. Mennyisége és tulajdonságai a korral változnak. A váladék általában szagtalan. Nem társul hozzá viszkető vagy égő érzés.

 

Ha a hüvelyfolyás mennyisége és állaga megváltozik, vagy kellemetlen, égő, viszkető, fájdalommal jár együtt, annak hátterében általában a hüvelyben kialakuló baktérium-, vagy gombafertőzés áll. Létrejöttében szerepet játszhat allergiás reakció, méhnyak-sérülés, hormonhiány, illetve kismedencei fertőzés is.

 

A hüvelyfolyás - különösen aktív szexuális életet élő nők esetében - gyakori jelenség, amely legtöbbször könnyen kezelhető, és rendszerint a kellemetlen tünetek mellett komolyabb következményekkel nem jár. Egy-két nap alatt spontán nem múló panaszok esetén nőgyógyászati vizsgálat szükséges, mely a kiváltó ok kezelése révén gyorsabb gyógyulást eredményezhet.

 

A menstruációs ciklushoz igazodó, panaszt nem okozó fokozott hüvelynedvesedés nem kóros jelenség.

A hüvelyfolyás kialakulása, okai

A végbél közelsége miatt és a szexuális aktusok révén a kórokozók könnyen bekerülhetnek a hüvelybe. A fülledt, meleg, semleges vagy lúgos vegyhatású környezet ideális táptalaj számukra, ahol gyorsan elszaporodnak, majd gyulladást okoznak. A petevezetékek, a méhnyálkahártya és a méhnyak által termelt nedvek és a véres menstruációs váladék kiváló táptalajuk.

 

Fertőzést azonban nem csak a hüvelybe kívülről bekerülő baktériumok, gombák túlzott elszaporodása okozhat, és a fertőzést létrehozó baktérium vagy gomba nem mindig szexuális úton jut be a szervezetbe. A kórokozók számára kedvezőbb körülmények - pl. kevésbé savas vegyhatású, tápanyagban gazdagabb hüvelyváladék, magasabb vércukorszint, csökkent immunvédekezés, szellőzést nem biztosító, műszálas fehérneműk, szűk nadrágok viselése - is szerepet játszatnak a fertőzés kialakulásában. Egyes antibiotikumos kezelések kapcsán a hüvelyhámot védő baktériumok ugyancsak elpusztulhatnak, helyükön gombák szaporodnak el. Ilyenkor sűrű, fehér, morzsalékos lepedék keletkezhet. A hüvely nyálkahártyája megduzzad, viszket, és gyakran égő fájdalmat okoz.

 

Amennyiben a rendellenes folyást nem kórokozók idézik elő, akkor gondolnunk kell az allergiás hüvelygyulladás, a méhnyaki nyálkahártya izgalom, a petevezeték-gyulladás, méhszájseb, valamint a hormonhiányon alapuló sorvadásos hüvelygyulladás lehetőségére.

 

Az orvos a rendellenes folyás okát a folyás milyenségére, a nő korára, és más tünetekre alapozva deríti fel. A váladékból mintát vesz, és azt mikroszkóp alatt vizsgálva keres benne fertőzést, illetve határozza meg annak típusát. A kezelés az októl függ. Ha egy termék (pl. krém, szappan, hintőpor, női intim spray, vagy óvszer típus) okoz állandó irritációt, azt nem szabad tovább használni.

 

Tünetek

A hüvelyfolyást akkor tekintjük kórosnak, ha:

 • erősebb a szokásosnál

 • sűrűbb a szokásosnál

 • gennyes

 • fehér és darabos (mint a túró)

 • szürkés, zöldes, sárgás vagy vérrel festett

 • kellemetlen szagú (halszagú)

 • viszketés, égő érzés, bőrpír vagy érzékenység társul hozzá.

 

A különböző tünetek eltérő eredetű fertőzésre utalnak:

 • A fehér, szürke, vagy sárgás, habos kellemetlen vagy halszagú váladék általában bakteriális vaginózis következménye.

 • A sűrű, fehér, darabos, túrószerű folyást tipikusan a kandidiázis, egy gombafertőzés okozza.

 • Az erős, zöldessárga, habos folyás, amely kellemetlen szagú lehet, általában trichomoniázis, egy protozoon fertőzés következménye.

 • Vizes, véresen festett folyást a hüvely, a méhnyak, vagy a méh belső borításának (méhnyálkahártya) rákja okozhat. A kismedence sugárkezelése szintén kóros folyást válthat ki.

 

Mi a teendő hüvelyfolyás esetén?

A hüvelyfolyások hátterében leggyakrabban könnyen múló, kezelhető fertőzés áll.

 

Enyhe, kezdeti tüneteken tejsavas intimzuhany (irrigálás) is segíthet, azonban egy-két nap alatt nem múló panaszokat követően szakorvosi vizsgálat javasolt.

Számos, hüvelyben alkalmazható, gomba, valamint baktérium elleni kúp, hüvelytabletta, hüvelygél létezik, amelyek közül a leghatásosabb kiválasztása orvosi feladat.

Idült, visszatérő, nehezen múló megbetegedéseknél az időben elvégzett orvosi vizsgálat során megválasztott megfelelő kezelés rendszerint a betegség gyors, és szövődménymentes gyógyulását eredményezi.

 

Panasz esetén a teljes gyógyulásig nem javasolt a szexuális aktus. Így elkerülhető a betegséget súlyosbító hüvelyhám-sérülés, valamint a betegség továbbterjedése, partnerünk fertőződése.

 

Megelőzés

A kóros hüvelyfolyásnál a megelőzés, valamint a már kialakult betegség korai felismerése és kezelése a legfontosabb feladat.

 

A betegség kialakulását elősegíti a széklet ürítés utáni tisztálkodás elmulasztása, a végbél törlésének hátulról előre történő, helytelen iránya, a szellőzést akadályozó műszálas fehérnemű, a sűrű szövésű, szoros, műszálas nadrág (főként meleg időben) viselése, a mosdatlanság, a gyakori szexuális partnerváltás.

A méhnyak- és a hüvelyfertőzések legnagyobb kockázatát ez utóbbi, a gyakori szexuális partner-váltás jelenti. Kialakulásának veszélyét a monogám kapcsolat, illetve a gumi óvszer következetes használata jelentősen csökkenti.

 

Tel: +36 20-392 5656
E-mail: info@ladypharma.hu